S-a format Marea Neagra in urma potopului biblic al lui Noe? Legenda spune ca Dumnezeu s-a suparat pe oamenii care nu traiau dupa legile Lui si a starnit un potop pe Pamant, pentru a-i indeparta pe cei pacatosi. Singurul care a stiut de intentiile Domnului a fost Noe, cel drept si fara de pacat, care a facut o arca unde si-a urcat membrii familiei si cate o pereche din fiecare vietuitoare de pe Pamant.
A plouat 40 de zile si 40 de nopti, iar apa a acoperit chiar si cele mai inalte puncte ale Pamantului. Dupa zece luni, totul s-a terminat, iar singurii supravietuitori au fost cei din arca lui Noe, informeaza
christiananswers.
Aceasta legenda biblica a inspirat mai tarziu multi oameni de stiinta care au incercat sa demonstreze ca acest dezastru nu este un mit, ci el chiar s-a intamplat.
Potrivit oamenilor de stiinta, aceasta catastrofa naturala s-a intamplat in jurul anului 6.300 i.Hr. Zeci de mii de oameni au murit atunci. Specialistii cred ca potopul catastrofal a condus la aparitia Marii Negre.
In Biblie sta scris cum, din cauza topirii ghetarilor, nivelul Marii Mediterane a crescut, revarsandu-se in lacul cu apa dulce pe care astazi il numim Marea Neagra. Cu ajutorul unor metode speciale, oamenii de stiinta au studiat cochilii de midii si melci. Astfel, au stabilit modul in care speciile vietuitoarelor de apa dulce au murit, fiind inlocuite de cele specifice mediului sarat.
Geologii marini au descris aparitia Marii Negre in felul urmator: la sfarsitul erei glaciare Stramtoarea Bosfor nu exista. La nord de Marea Mediterana exista o vale larga si destul de vasta ca intindere, avand in interior un lac cu apa dulce. Odata cu topirea ghetarilor din America de Nord, nivelul apei oceanelor a crescut cu mai mult de 1 metru. Nivelul Marii Mediterane a crescut de asemenea si, sub presiunea apei, s-a format Stramtoarea Bosfor.
Cercetatorii cred ca volumul de apa foarte mare a condus la cresterea lacului de apa dulce cu 15 cm pe zi. Oamenii de atunci au vazut acest eveniment ca pe sfarsitul lumii, iar cei care au reusit sa supravietuiasca s-au stabilit in Europa si Asia, dupa cum sustin cercetatorii.
Inundatiile au durat 34 de ani, inghitind 73.000 de km patrati de uscat. Urmele catastrofei sunt vizibile si astazi. O echipa de oceanografi francezi a descoperit, in adancul Marii Negre, cursuri de apa ale Dunarii si Niprului, care pe atunci se varsau in lacul de apa dulce de la nord de Marea Mediterana. Americanul Ballard a gasit la o adancime de 91 m urme de asezari umane, case si unelte de piatra.
Din aceasta catastrofa naturala avem de invatat si astazi. Daca nu luam masurile necesare impotriva incalzirii globale, nivelul oceanelor si marilor va creste cu 1 metru pana la sfarsitul acestui secol, iar 145 milioane de oameni ar ramane fara adapost.
Ziare.com