| prietenie prietenie, relatii inter-umane, normal si paranormal, diaspora, lectura, filme, istorie, filosofie, relaxare, intrebari, raspunsuri, umor. |
Ultimele subiecte | » LA MULTI ANI,GETA !!!!Vin Mai 16, 2014 6:06 am Scris de Geta » Viorele pentru VIO!!! La multi ani!!!Dum Apr 06, 2014 9:33 am Scris de Geta » BancuriJoi Mar 20, 2014 7:23 pm Scris de Geta » La multi ani !!! IOANAMar Feb 04, 2014 11:56 pm Scris de Admin» GETA,LA MULTI ANI!!!Mar Mai 14, 2013 7:30 am Scris de Geta » Pentru tine, Vio, flori multe de Florii!!!Dum Apr 28, 2013 9:48 pm Scris de Geta » Floriile - obiceiuriDum Apr 28, 2013 7:32 pm Scris de Geta » Ioana, la multi ani!!!Vin Mar 22, 2013 6:08 am Scris de Geta » LA MULTI ANI! ELENAMar Mar 05, 2013 8:34 pm Scris de Geta |
Cine este conectat? | În total sunt 10 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 10 Vizitatori
Nici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 17, Mar Mai 21, 2024 9:55 am
|
|
| Floriile - obiceiuri | |
| | Autor | Mesaj |
---|
Geta Moderator
Mesaje : 3799 Data de inscriere : 07/07/2010 Varsta : 111 Localizare : Vacanta
| Subiect: Floriile - obiceiuri Dum Apr 28, 2013 7:30 pm | |
| În ziua de Florii datina este să se mănânce peşte - fiind dezlegare la peşte. Se spune că astăzi e bine, printre altele, să se culeagă flori de primăvară şi să fie puse alături de salcia sfinţită la biserică. Salcia sfinţită la biserică se pune la icoana de acasă. În ziua de Florii e bine să umbli încins cu o nuia de salcie de la biserică, să nu te doară şalele. Se mai spune că pomii sădiţi la Florii se prind mai uşor. În unele zone din Transilvania se crede că mâţişorii salciei aduse de la biserică sunt de aprins şi afumat casa cu ei când e vreme rea. De altfel, mâţisorii din salcia sfinţită de Florii sunt folosiţi în numeroase practici magice: se zice că e bine ca animalele şi copiii să fie atinşi cu ei, pentru a creşte şi a înflori ca mâţişorii! Tot tradiţia populară aminteşte că cine înghite în ziua de Florii trei mâţişori de salcie sfinţită nu va mai suferi de boli de gât în cursul anului. (cf. www.evz.ro) | |
| | | Geta Moderator
Mesaje : 3799 Data de inscriere : 07/07/2010 Varsta : 111 Localizare : Vacanta
| Subiect: Re: Floriile - obiceiuri Dum Apr 28, 2013 7:32 pm | |
| În unele zone din Muntenia, nimeni nu se spală pe cap sau nu se rade în ziua de Florii, de frică să nu se înfloare (să nu albească) precum pomii. În unele zone din Banat însă, în ziua de Florii oamenii se spală pe cap cu apă descântata, anume ca să le crească părul.
Ramurile de salcie, simbol al fertilităţii şi vegetaţiei de primăvară, amintesc de ramurile de finic şi de măslin cu care a fost întâmpinat Iisus în Ierusalim. În tradiţia populară există credinţa că însăşi Maica Domnului a binecuvântat salcia, după ce aceasta s-a transformat într-o punte, ajuntând-o pe Fecioara Maria să treacă apa unui râu. Maica Domnului, vrând să-l vadă pe Hristos răstignit a avut în cale o apă. S-a rugat de toate buruienile să o treacă, dar nici una n-a voit, numai salcia a întins o cracă şi a trecut-o dincolo. Maica Domnului a binecuvântat-o, ca să o ducă la biserică, să o slujească preoţii şi să se încingă oamenii cu ea, ca să nu-i doară mijlocul la seceratul grâului. | |
| | | | Floriile - obiceiuri | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |
|