prietenie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
prietenie

prietenie, relatii inter-umane, normal si paranormal, diaspora, lectura, filme, istorie, filosofie, relaxare, intrebari, raspunsuri, umor.
 
AcasaAcasa  Ultimele imaginiUltimele imagini  CăutareCăutare  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 
Rechercher Cautare avansata
Ultimele subiecte
» LA MULTI ANI,GETA !!!!
Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare Icon_minitimeVin Mai 16, 2014 6:06 am Scris de Geta

» Viorele pentru VIO!!! La multi ani!!!
Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare Icon_minitimeDum Apr 06, 2014 9:33 am Scris de Geta

» Bancuri
Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare Icon_minitimeJoi Mar 20, 2014 7:23 pm Scris de Geta

» La multi ani !!! IOANA
Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare Icon_minitimeMar Feb 04, 2014 11:56 pm Scris de Admin

» GETA,LA MULTI ANI!!!
Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare Icon_minitimeMar Mai 14, 2013 7:30 am Scris de Geta

» Pentru tine, Vio, flori multe de Florii!!!
Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare Icon_minitimeDum Apr 28, 2013 9:48 pm Scris de Geta

» Floriile - obiceiuri
Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare Icon_minitimeDum Apr 28, 2013 7:32 pm Scris de Geta

» Ioana, la multi ani!!!
Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare Icon_minitimeVin Mar 22, 2013 6:08 am Scris de Geta

» LA MULTI ANI! ELENA
Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare Icon_minitimeMar Mar 05, 2013 8:34 pm Scris de Geta

Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare
Forum
Cine este conectat?
În total sunt 1 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 1 Vizitator

Nici unul

Recordul de utilizatori conectați a fost de 15, Mier Iun 18, 2014 12:03 am

 

 Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare

In jos 
AutorMesaj
Geta
Moderator
Moderator
Geta


Mesaje : 3799
Data de inscriere : 07/07/2010
Varsta : 111
Localizare : Vacanta

Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare Empty
MesajSubiect: Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare   Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare Icon_minitimeVin Apr 22, 2011 10:39 pm

Iata care sunt cele mai cunoscute obiceiuri si superstitii in legatura cu Saptamana Patimilor, saptamana de o semnificatie aparte in spiritualitatea romaneasca.


Pregatirea de sarbatoare
Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare Slide_211054_6232

In Saptamana Mare, curatenia in gospodarii si case, vopsirea pomilor si a pietrelor cu var alb, aerisirea hainelor si a asternuturilor, desfundarea si curatarea gradinilor reprezinta o modalitate de a ura bun venit primaverii, dar si de a primi lumina Invierii in inimile si casele noastre.
In comunitatile rurale, de la mic la mare, fiecare are rolul sau bine definit in curatarea si primenirea ograzilor. In Noaptea Invierii insa, orice activitate gospodareasca inceteaza. Oamenii se pregatesc fizic si sufleteste pentru a primi lumina, pregatindu-si haine noi si dichisindu-se.


Saptamana patimilor/Saptamana Luminata

Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare Slide_211054_6233

Din batrani, se vorbeste despre faptul ca in Saptamana Patimilor (Saptamana Luminata) cerurile sunt inchise, deschizandu-se insa in noaptea de Pasti pentru cei cu inima curata.
Se crede ca sufletele celor care mor in Sambata mare oscileaza intre Rai si iad, intre lumea viilor si lumea mortilor.
De asemenea, in Vinerea Mare, nu se bat clopotele pentru cei morti, ci doar toaca.
Ziua de Marti a Saptamanii Luminate, numita si Martea Seaca, se cinsteste prin post. “Tinand” aceasta zi, strabunii nostri credeau ca vor fi feriti de dureri de cap si ca Dumnezeu va veghea pentru ca laptele animalelor din gospodarie sa nu sece.
Sus In jos
Geta
Moderator
Moderator
Geta


Mesaje : 3799
Data de inscriere : 07/07/2010
Varsta : 111
Localizare : Vacanta

Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare Empty
MesajSubiect: Re: Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare   Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare Icon_minitimeVin Apr 22, 2011 10:48 pm

Cum sa-ti petreci Joia Mare?

Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare Slide_211054_6234
In Joia Mare nu este indicat sa fii inactiv sau sa-ti petreci ziua dormind. Se spune ca vei fi lenes tot timpul anului, iar femeile mai ales isi vor atrage asupra lor mania Joimaritei, un personaj mitologic justitiar ce pedepseste trandavia.

Cinsteste in schimb aceasta zi ca pe o zi de sarbatoare. Nu spala rufe si nici nu se pune closca pe oua ori altfel closca va scoate numai cocosi.

In fiecare an, in Joia mare, se crede ca mortii revin la vechile lor locuinte pamantesti. De aceea, in anumite zone ale tarii, in curtile gospodariilor se aprind focuri mari pentru ca cei decedati sa se poate incalzi si sa aiba lumina si pe lumea cealalta. Pentru ca aceste suflete sa-si gaseasca linistea, se impart celor nevoiasi colaci si mancaruri sfintite in biserica.

Sufletele celor morti trebuie primite cu bucurie si cu responsabilitate, pomenindu-i la slujbele de la biserica si pregatindu-le bucate alese. Odata ce Saptamana Mare se incheie, sufletele celor dragi trebuie “conduse” la cimitir aprinzand o lumanare in ziua de Pasti pentru mantuirea lor. Mai mult, in credinta populara, cei care tin post din Joia Mare si pana in Pasti vor fi instiintati cu trei zile inainte de a trece in lumea cealalta de moartea lor.

Coacerea "painii uitatilor"
Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare Slide_211054_6235



In traditia romaneasca, s-a pastrat obiceiul conform caruia ouale se inrosesc cu precadere in Joia Mare. Astfel, nu se vor strica pe tot parcursul anului.

Ouale vopsite simplu, doar in rosu, mai sunt cunoscute si sub numele de “merisoare”. Ele se dau de pomana, pe lumea cealalta fiind primite ca mere.

Tot in Joia din Saptamana Luminata, in anumite zone ale tarii s-a pastrat traditia framantarii si coacerii “painii uitatilor”. Aceasta paine speciala este inchinata acelor morti care nu au fost pomeniti de-a lungul anului.

In Joia Mare, in unele sate, fetele de maritat fura matraguna de la vecini si o ascund sub pragul bisericii astfel incat preotul sa treaca peste ea. Astfel, conform obiceiului, vor fi placute de flacai mandri si vor fi invitate la hora pe tot parcursul anului.
Sus In jos
Geta
Moderator
Moderator
Geta


Mesaje : 3799
Data de inscriere : 07/07/2010
Varsta : 111
Localizare : Vacanta

Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare Empty
MesajSubiect: Re: Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare   Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare Icon_minitimeVin Apr 22, 2011 10:56 pm

Postul si Vinerea Mare
Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare Slide_211054_6236

In mod traditional, unele persoane tin post negru in Vinerea Mare. Nu se mananca si nu se bea nimic. De aceea, in unele zone ale Maramuresului si ale Bihorului, acestei saptamani i se mai spune si Saptamana Neagra.

Gospodinele nu au voie sa framante aluat sau sa-l coaca in cuptor caci se considera a fi un pacat mare. Se spune ca nimeni nu va putea manca din aceasta coptura, nici macar pestii...

In acelasi timp, in dimineata de Vineri, inainte de rasaritul soarelui, exista traditia scaldatului intr-o apa curgatoare sau a mersului prin roua. Datina ne invata ca cei care se cufunda de trei ori intr-o apa curgatoare vor fi feriti de boli si friguri, mentinandu-se sanatosi si energici tot timpul anului.

Ploaia in aceasta zi sfanta de vineri prevesteste un an roditor si abundent, iar lipsa ei un an sarac, lipsit de roade.

Tot in Vinerea Mare este interzisa consumarea de otet si urzici. Pe cruce, Mantuitorul a fost batut cu urzici, iar buzele i-au fost udate cu otet.

Sambata Mare

Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare Slide_211054_6237

In Sambata Mare, se fac ultimele pregatiri pentru masa de Paste, iar gospodinele trebuie sa incheie curatenia. Daca te impiedici in timp ce te indrepti catre slujba de Inviere, se spune ca vei avea un an greu si plin de incercari.
Sursa: Garbo.ro
Sus In jos
Geta
Moderator
Moderator
Geta


Mesaje : 3799
Data de inscriere : 07/07/2010
Varsta : 111
Localizare : Vacanta

Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare Empty
MesajSubiect: Re: Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare   Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare Icon_minitimeVin Apr 22, 2011 11:06 pm

Ouale rosii de Paste

Un simbol al Sfintei Sarbatori Pascale este reprezentat de ouale rosii. Bucurie pentru adulti, dar mai ales pentru copii, de Paste, toate ouale din casele oamenilor capata o alta culoare. Fie ca sunt vopsite in mod natural cu foi de ceapa si cu frunze lipite pentru diverse forme, fie ca se folosesc vopselele multicolore gasite in orice magazin, ouale rosii se vor gasi de sarbatori pe orice masa si vor da un plus de culoare acestor zile.
Alaturi de pasca, friptura de miel si cozonaci, ouale reusesc sa imbogateasca masa de sarbatori, iar zilele de dupa Inviere incep cu ciocnitul oualor.
De regula, ouale de Paste simbolizeaza buna dispozitie, bunavestire, regenerarea vietii, dar si durerea sacrificiului si sangele Mantuitorului nostru. Sunt foarte multe legende legate de ouale rosii. De la ouale puse in fata crucii lui Iisus, oua care au fost stropite de sangele acestuia, pana la cele cu care unii crestini se spala dimineata (acestea sunt puse intr-un bol si pret de cateva zile, inlocuiesc sapunul). Iar cea mai importanta legatura a oulalor cu aceasta sarbatoare sta in bucuria cu care poti spune, atunci cand le ciocnesti:
Christos a inviat!
Adevarat a inviat!
In perioada Pastelui si pana la Rusalii, portile Raiului sunt deschise, iar mortii din iad sunt si ei lasati sa se odihneasca. Familiile care pastreaza vechiile traditii pun ouale langa icoane sau in hrana vitelor sau le impart pentru pomenirea celor morti. Tot ouale rosii ii aduna si pe cei vii. Totodata, arta decorarii oualor reprezinta atat un simbol etnic, cat si estetic si cultural. Se spune ca oul alb este vindecat prin decorare.
Se pierde legenda oualor colorate si decorate apoi, pentru ca li se atribuie o valoare crestina care considera mai importanta daruirea acestora decat modul in care au fost decorate. Gestul daruirii oualor rosii a fost deschis in Evanghelia dupa Luca. Din unele legende se constata ca ouale rosii reprezinta pietrele cu care a fost lovit Iisus.

Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare Incondeierea%20oualelor

incondeierea oualor
Inca din a doua zi a Saptamanii Mari, dar mai ales joia, vinerea si sambata, se incepe vopsitul oualor. In trecut, primavara se sarbatorea Anul Nou si, odata cu renasterea naturii, isi facea loc si simbolul oului primordial, ocazie cu care se inroseau oua.
Unele oua care erau sfintite in noaptea de Inviere, daca nu erau date rudelor, se pastrau langa icoane pana in anul urmator, de Paste.
Semnificatia si decorarea oualor rosii in lume
In Bucovina, ouale specifice Sarbatorii Pascale, sunt numite "merisoare" si, in functie de culoarea cu care sunt vopsite, capata alt nume, precum: albastrele, rosete, verdete.
Ouale incondeiate raman cele mai frumoase si dorite oua de Pasti, iar obiceiul se practica tot in Bucovina. Ouale sunt scufundate in bai constante de culoare si, cu ajutorul cerii topite, se deseneaza cu o chisita (bat de lemn cu o palnie in capat) forme interesante. Motivele folosite pentru a da "viata oualor" sunt floarea de Paste, cararea ciobanului, braul popii, un bradut, frunza de stejar, pestele, coarnele berbecului, creasta cocosului, grebla, sapa.


Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare Incondeierea%20oualelor_1

Deocrarea oualor de Paste

Diferitele culturi au dezvoltat niste metode proprii in decorarea oualor de Pasti. In Grecia, se fac schimburi si se daruiesc oua caramizii, pentru a comemora sangele lui Hristos. In cateva parti din Germania si Austria, in Joia Mare, se fac oua verzi. Iar popoarele slave isi decoreaza ouale cu aur si argint.
Austriecii cu un simt estetic special pregatesc diferite modele, fixand plante sau ferigi pe oua, inainte de fierbere. Polonezii si ucrainienii decoreaza ouale cu modele cat mai simple. O arta a decorarii oualor este foarte cunoscuta in Ucraina si se numeste pysanki (a scrie, a proiecta). Pentru pictarea oualor in acest stil este nevoie de indemanare.
In Germania si alte tari nordice, precum Finlanda, ouale sunt decorate, dar continutul acestora este eliminat, pentru a fi apoi agatate in arbusti, unde vor sta pe intreaga durata a Sarbatorilor.
Armenii decoreaza ouale cu imagini si modele religioase. La sarbi este cunoscut faptul ca ouale faberge au fost comandate de tarul Alexandru al III-lea al Rusiei pentru a surprinde de sarbatori pe sotia sa, Maria Feodorovna.

sursa:roportal
Sus In jos
Continut sponsorizat





Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare Empty
MesajSubiect: Re: Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare   Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare Icon_minitime

Sus In jos
 
Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Floriile - obiceiuri
» Obiceiuri de Ignat
» VINEREA MARE

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
prietenie :: Credinta si traditii :: Credinta si traditii-
Mergi direct la: