prietenie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
prietenie

prietenie, relatii inter-umane, normal si paranormal, diaspora, lectura, filme, istorie, filosofie, relaxare, intrebari, raspunsuri, umor.
 
AcasaAcasa  Ultimele imaginiUltimele imagini  CăutareCăutare  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 
Rechercher Cautare avansata
Ultimele subiecte
» LA MULTI ANI,GETA !!!!
Sfantul Dimitrie Basarabov Icon_minitimeVin Mai 16, 2014 6:06 am Scris de Geta

» Viorele pentru VIO!!! La multi ani!!!
Sfantul Dimitrie Basarabov Icon_minitimeDum Apr 06, 2014 9:33 am Scris de Geta

» Bancuri
Sfantul Dimitrie Basarabov Icon_minitimeJoi Mar 20, 2014 7:23 pm Scris de Geta

» La multi ani !!! IOANA
Sfantul Dimitrie Basarabov Icon_minitimeMar Feb 04, 2014 11:56 pm Scris de Admin

» GETA,LA MULTI ANI!!!
Sfantul Dimitrie Basarabov Icon_minitimeMar Mai 14, 2013 7:30 am Scris de Geta

» Pentru tine, Vio, flori multe de Florii!!!
Sfantul Dimitrie Basarabov Icon_minitimeDum Apr 28, 2013 9:48 pm Scris de Geta

» Floriile - obiceiuri
Sfantul Dimitrie Basarabov Icon_minitimeDum Apr 28, 2013 7:32 pm Scris de Geta

» Ioana, la multi ani!!!
Sfantul Dimitrie Basarabov Icon_minitimeVin Mar 22, 2013 6:08 am Scris de Geta

» LA MULTI ANI! ELENA
Sfantul Dimitrie Basarabov Icon_minitimeMar Mar 05, 2013 8:34 pm Scris de Geta

Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare
Forum
Cine este conectat?
În total sunt 7 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 7 Vizitatori

Nici unul

Recordul de utilizatori conectați a fost de 17, Mar Mai 21, 2024 9:55 am

 

 Sfantul Dimitrie Basarabov

In jos 
AutorMesaj
Vio
Moderator
Moderator



Mesaje : 3767
Data de inscriere : 07/07/2010
Varsta : 72
Localizare : acasa

Sfantul Dimitrie Basarabov Empty
MesajSubiect: Sfantul Dimitrie Basarabov   Sfantul Dimitrie Basarabov Icon_minitimeMier Oct 27, 2010 8:55 am

Sfantul Dimitrie Basarabov

Sfantul Dimitrie Basarabov 97214_sfantul-dimitrie-basarabov0_w180 Mareste imaginea.


Sfantul Cuvios Dimitrie Basarabov este sarbatorit pe 27 octombrie. S-a nascut in satul Basarabi, la sud de Dunare (in Bulgaria). A trait in secolul al XIII-lea, in timpul "imperiului" vlaho-bulgar de la Tarnovo, intemeiat de fratii Petru si Asan. Iubind viata ascetica, se va retrage intr-o pestera. Nu stim cat timp s-a nevoit in aceasta pestera si nici cand a trecut la cele vesnice. Traditia spune ca inainte de a muri, s-a asezat singur intre doua lespezi de piatra, ca intr-un sicriu, fiind acoperit in timp de apele raului. Moastele sale au ramas multa vreme sub ape, pana cand o copila care patimea de duh necurat a avut o revelatie: i s-a aratat Sfantul Dimitrie Basarabov, care i-ar fi spus: "Daca parintii tai ma vor scoate din apa, eu te voi tamadui". Parintii vor merge la locul indicat in vis, langa raul Lom, si vor gasi trupul neputrezit al sfantului intre doua pietre.

Moastele Cuviosului Dimitrie vor fi duse si asezate in biserica din Basarabi. In traditia bisericeasca, un domnitor al Tarii Romanesti, al carui nume nu este mentionat, a platit o suma mare de bani pentru aducerea moastelor Cuviosului Dimitrie in Bucuresti. Delegatia nu a reusit sa intre in acest oras, deoarece caii nu au vrut sa mai mearga. In aceasta situatie, membrii delegatiei au hotarat sa traga la sorti, pentru a stabili drumul pe care vor merge cu moastele Sfantului Dimitrie. La sorti a cazut drumul spre Basarabi, si astfel, moastele au fost reasezate in biserica din Basarabi. Au stat in aceasta biserica pana in timpul razboiului ruso-turc (1768-1774), cand generalul rus Petru Salticov, trecand prin satul Basarabov, a luat moastele cu intentia de a le trimite in Rusia. Insa, la rugamintea lui Hagi Dimitrie, negustor de origine macedoromana, precum si a mitropolitului Grigorie II al tarii Romanesti, le-a daruit poporului roman. Moastele au fot asezate cu cinste, in iunie 1774, in actuala catedrala patriarhala din Bucuresti.

Mentionam ca racla cu moastele Cuviosului Dimitrie a fost scoasa in procesiune pe strazile Bucurestiului de mai multe ori. Astfel, in 1815, din porunca domnitorului Caragea, pentru a se pune capat epidemiei de ciuma, in 1831, la cererea generalului Paul Kiseleff, in speranta opririi epidemiei de holera si in 1827, in timpul lui Grigore Ghica, pentru ploaie. Generalizarea cultului Cuviosului Dimitrie a fost hotarata in sedintele Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, dintre anii 1950-1955.

Minunile Sfantului Dimitrie Basarabov

Parintele Iustin Bulimar, slujitor la Catedrala patriarhala din anul 1989, spune ca: "In 1989, in urma slujbei Sfantului Maslu, un credincios pe care eu l-am vazut de mai multe ori participand la aceasta Sfanta Taina si la celelalte slujbe ale Bisericii ramanea intotdeauna ultimul de se inchina. Si, intr-una din zile, la fel procedand, a urcat la racla sfintelor moaste (dar de ce ramanea ultimul sa se inchine? - pentru ca umbla cu carje), si-a asezat carjele, ca de obicei, ca sa si le poata lua dupa rugaciune, dupa ingenuncherea pe care o putea face el acolo in felul lui, si minunea s-a intamplat: s-a ridicat, s-a inchinat, a coborat treptele, n-a realizat pe moment ca el de fapt isi uitase carjele si de-abia dupa ce a coborat Dealul Patriarhiei si-a dat seama de miracolul, de minunea intamplata. S-a intors inapoi plangand si multumind cu lacrimi in ochi, lui Dumnezeu si Sfantului Dimitrie, povestindu-i preotului de pe vremea aceea - era un arhimandrit deosebit, un preot evlavios, iubit de credinciosi, parintele Grichentie, care s-a retras dupa Revolutie, la pensie, la Manastirea Secu - si dansul a ramas foarte impresionat, desi mai vazuse si alte minuni petrecute la racla Cuviosului Dimitrie cel Nou."

Parintele Dimitrie Irimia povesteste: "Un caz care m-a impresionat a fost acela al unei doamne ce avea in jur de 40 de ani care, efectiv, a fost revoltata asupra celor din familia ei pentru ca veneau si stateau la Sfantul Dimitrie foarte multe ore in sir, in ploaie, in frig. De aceea, a venit cu gand vrajmas la racla Cuviosului Dimitrie. Ea nu concepea, nu putea intelege, si a venit cu acest gand de razbunare impotriva Sfantului si cu o mana a zgariat cu unghiile moastele Sfantului Dimitrie in locul unde ele sunt descoperite spre a fi sarutate de credinciosi. Cand a venit la mine, mi-a spus, ascunzand fapta sa: "Parinte, am fost la toti doctorii; am o boala foarte rara - imi curge sange din buricele degetelorť. I-am facut dezlegari, apoi s-a mai linistit; era foarte agitata. I-am explicat ca trebuie sa se spovedeasca, sa tina post, si atunci mi-a spus: "Eu numai cu o mana am zgariat acolo, dar imi curge sange din amandoua mainile. Apoi, a venit cineva din familie si mi-a spus ca s-a vindecat. De atunci nu am mai vazut-o, dar acest caz a fost unul deosebit din cate am vazut si auzit."

Adrian Cocosila





calendarortodox.ro
Sus In jos
 
Sfantul Dimitrie Basarabov
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Sfantul Ciprian
» Sfantul MINA
» SFANTUL ANDREI
» Sfantul VASILE
» Sfantul Dumitru Izvorul de Mir

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
prietenie :: Credinta si traditii :: Credinta si traditii-
Mergi direct la: