Primele momente ale Universului,descoperite la Geneva
Cercetatorii de la Marele Accelerator de Particule de la Geneva au observat ceea ce poate fi starea initiala a materiei care a facut parte din Univers in primele sale nanosecunde de existenta.
In cadrul "experimentului secolului" se fac progrese. Datele obtinute la Geneva sunt atat de multe, incat totul ar putea fi inteles in totalitate in urmatoarele luni sau intr-un an, a declarat purtatorul de cuvant al unuia dintre numeroasele experimente desfasurate acolo (Compact Muon Solenoid), Guido Tonelli, citat de
New Scientist.
La inceput, materia din Univers avea o temperatura foarte ridicata si o densitate foarte mare. Este ceea ce s-a obtinut in urma experimentelor recente desfasurate langa Geneva. Cercetatorii implicati in proiect inca mai studiaza informatiile obtinute.
Quarkurile sunt grupate cate doua sau trei de catre gluoni. Este posibil ca imediat dupa Big Bang, acestia sa fi scapat si totul sa fie un fluid plin de quarkuri si gluoni liberi.
La Marele Accelerator de Particule s-au facut in trecut experimente in care s-au ciocnit ioni mult mai grei decat protonii pe care acceleratorul ii ciocneste unul de altul. Atunci s-a obtinut un semnal care se credea a fi plasma quark-gluon. Semnalul captat in cadrul experimentului Compact Muon Solenoid este similar cu ceea ce s-a obtinut atunci.
Mirel Angel
New Scientist.
si scris de Mirel Angel(reporter)Ziare.com